Αρχική Σελίδα Αρχική
Στείλτε email στο Στείλε email info@eurosupplies.gr EnglishGreek
Υπολογιστές - Αναβάθμιση - Περιφερειακά - Αξεσουάρ
Εκτυπωτές & Αναλώσιμα
Δικτυακά - UPS - Τηλεφωνία - Smart Home
Home & Hobbies

Αγορά οθόνης υπολογιστή - Πως να επιλέξετε την κατάλληλη;

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αγοράσετε έναν desktop υπολογιστή για το γραφείο, τον προσωπικό σας χώρο ή ακόμα και για να απολαύσετε ξέγνοιαστες στιγμές gaming. Ύστερα από μια ενδελεχή έρευνα, καταλήγετε σε ένα μηχάνημα με χαρακτηριστικά που ταιριάζει για τη χρήση που θέλετε να κάνετε, αλλά σας λείπε κάτι βασικό... 

 

Η κατάλληλη οθόνη!

 

Γνωρίζετε ότι αναλόγως με την επιλογή  οθόνης – monitor, η απόδοση ενός υπολογιστή μπορεί να αναδειχθεί ή ακόμα και να μειωθεί σημαντικά;

 Μια τεράστια ποικιλία από 300+ επώνυμες οθόνες διαθέσιμη online!

 

Παρόλο που αρκετά desktops διαθέτουν εξαιρετικές κάρτες γραφικών και επεξεργαστές, μια καλή οθόνη μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία κάθε χρήστη στο μέγιστο. Έτσι, η επιλογή του monitor αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε, καθώς μια σωστή οθόνη θα προσφέρει άνεση και ξεκούραση στις εργασίες σας, ενώ μια λάθος επιλογή να  δυσχεραίνει τη λειτουργία του υπολογιστή και να δημιουργήσει εκνευρισμό.


Χάρη στην ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, πλέον υπάρχουν αμέτρητα μοντέλα με διάφορα χαρακτηριστικά. Ανάλογα τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε και τις απαιτήσεις που υπάρχουν, θα πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο, είτε αφορά την απλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, τη σύνταξη κειμένων είτε για την καλύτερη εμπειρία gaming.

Ψάχνετε περιφερειακά για gaming; Θα τα βρείτε online!Φυσικά, δεν απευθύνονται όλες οι οθόνες σε κάθε χρήστη. Για παράδειγμα, ένας designer χρειάζεται μια οθόνη με ποιότητα εικόνας, εργονομία, εξαιρετική ανάλυση ποιότητας χρωμάτων και φυσικά μεγάλο μέγεθος. Σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο συχνά πραγματοποιούνται απλές εργασίες, όπως καταγραφής και συγγραφής σε προγράμματα κειμένου, οι οθόνες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι περισσότερο από ένα περιφερειακό του υπολογιστή. Αρκετές φορές, πραγματοποιούνται μαζικές αγορές και δε λαμβάνονται υπόψιν οι διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν, ακόμα και μέσα στην ίδια την εταιρεία, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα των εργαζομένων.


Αντίστοιχα, οι gamers επιζητούν μια καλύτερη εμπειρία χωρίς περιορισμούς και προβλήματα στα παιχνίδια τους. Έτσι, οι περισσότεροι προτιμούν μεγάλου μεγέθους monitors, με γρήγορη ανταπόκριση και ανάλυση που θα αναδεικνύει κάθε λεπτομέρεια. Καθώς τα σύγχρονα παιχνίδια έχουν υψηλές απαιτήσεις, τόσο από άποψη γραφικών όσο και άμεσης ανταπόκρισης, μια σωστή οθόνη μπορεί να κάνει τη διαφορά.


Τέλος, σε ένα οικιακό περιβάλλον, οι απαιτήσεις του χρήστη από μια οθόνη μπορεί να είναι αρκετά χαμηλές μέχρι και εξαιρετικά υψηλές. Ένας μέσος χρήστης μπορεί να ικανοποιηθεί με διαστάσεις και χαρακτηριστικά για απλές λειτουργίες, εκτός και αν έχει ανάγκες που θα χρειαστεί να καλύψει με monitor υψηλών προδιαγραφών.

 

Παρακάτω, θα αναλύσουμε ορισμένες λειτουργίες και χαρακτηριστικά οθονών και θα προτείνουμε τα κατάλληλα περιβάλλοντα χρήσης για κάθε μία.

 

Ιδανικές διαστάσεις ανά περιβάλλον και χρήση

Σε μια σύγχρονη κοινωνία, που βιάζεται συνεχώς, οι φορητοί υπολογιστές – laptops μοιάζουν να κερδίζουν έδαφος κάθε χρόνο, αφού πλέον είναι πιο προσιτοί και προτιμώνται αντί των κλασικών desktop επιλογών. Επειδή όμως, η πλειονότητα φέρει οθόνες με μεγέθη μεταξύ 15’’ και 19’’, αν χρησιμοποιείται για αρκετές ώρες, θεωρείται μικρή για τις περισσότερες εργασίες. Για αυτό και στον εργασιακό χώρο δε χρησιμοποιούνται laptop αλλά σταθεροί υπολογιστές με οθόνες μεταξύ 22’’ και 24’’. Δεν είναι ούτε πολύ μικρές, ούτε πολύ μεγάλες για να επιβαρύνουν το ανθρώπινο μάτι, ενώ μπορούν να προσφέρουν μια ικανοποιητική εμπειρία με εικόνα εξαιρετικής ευκρίνειας.


Εφόσον η χρήση της περιορίζεται σε βασικές λειτουργίες, όπως σερφάρισμα, επεξεργασία εγγράφων και διάβασμα ανάγνωση email μια οθόνη των 20” είναι μια καλή επιλογή. Εάν πάλι είστε φανατικοί gamers ή ασχολείστε με επεξεργασία εικόνας και βίντεο, προτιμήστε λίγο μεγαλύτερες οθόνες των 27 ιντσών και άνω.

 

Αναλύσεις 2K & 4K

Στα χαρακτηριστικά μιας οθόνης, περιλαμβάνεται πάντα και η ανάλυση, με την οποία αναφερόμαστε στον αριθμό των pixel που διαθέτει. Δεδομένου ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της οθόνης, τόσο περισσότερα pixel θα υπάρχουν, το αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην εικόνα μας. Οι πιο συχνές αναλύσεις σε οθόνες που προτιμώνται για διαφορετικά περιβάλλοντα είναι η 2K και 4K.


2K Monitors

Με ανάλυση 2560x1440 pixel, η 2K, που χαρακτηρίζεται και ως 1440p,  συναντάται σε οθόνες από 27’’ και πάνω. Αποτελεί την καλύτερη ανάλυση για αυτά τα μεγέθη, καθώς καταφέρνει να αξιοποιεί στο μέγιστο το εύρος της οθόνης, ενώ θεωρείται μια αρκετά value for money επιλογή για όλες τις χρήσεις. Ειδικά για το εργασιακό αλλά και οικιακό περιβάλλον, είναι η καλύτερη λύση, καθώς βολεύει για αρκετές εργασίες λόγω του αυξημένου χώρου στην επιφάνεια εργασίας  που προσφέρει.


4K Monitors

Η ανάλυση σε 4K ανεβάζει τον πήχη ψηλότερα, καθώς προσφέρεται η εικόνα σε 3840x2160 pixel. Το μέγεθος σε αυτή την ανάλυση ξεφεύγει από τις 30’’, οπότε και θεωρείται αρκετά μεγάλη για έναν μέσο χρήστη. Προτιμάται κυρίως από gamers, για προβολή ταινιών κατ’ οίκον, καθώς και από επαγγελματίες που ασχολούνται με το editing φωτογραφίας και video. Φυσικά, ένας άλλος λόγος που δεν προτείνεται για οικιακή χρήση είναι οι τιμές, που για τις οθόνες με ανάλυση 4K είναι ιδιαίτερα υψηλές.

 

Οθόνες με ενσωματωμένα ηχεία: Σε ποιο περιβάλλον βοηθούν;

Οι περισσότερες οθόνες είναι εμπλουτισμένες με συγκεκριμένες λειτουργίες που ενισχύουν την ανάλυση και ταχύτητα ανταπόκρισης, ενώ ανάλογα με το μέγεθός τους, οι χρήστες έχουν την ευχέρεια θέασης σε μεγαλύτερες διαστάσεις. Όμως, ελάχιστες είναι εκείνες που φέρουν επιπλέον χαρακτηριστικά που δε συνεισφέρουν μόνο στην ποιότητα της εικόνας και αλλά και τον ήχο.

 

Γνωρίζοντας τις ανάγκες που υπάρχουν για περιορισμό των περιφερειακών σε λίγες συσκευές, δημιουργήθηκαν οι οθόνες με ενσωματωμένα ηχεία. Βασικό τους πλεονέκτημα, το γεγονός ότι δεν καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί τα επιπλέον εκατοστά στην έκταση του γραφείου.

 

Φέρουν όμως και μειονεκτήματα, αφού ο ήχος που προσφέρουν είναι συνήθως χαμηλής ισχύος και ποιότητας, ενώ, όπως είναι αναμενόμενο, το κόστος τους είναι σαφώς μεγαλύτερο. Δεν προτιμούνται τόσο από τους gamers, αλλά κυρίως από τους χρήστες μέσα στον ιδιωτικό τους χώρο. Αντιστοίχως, σε περιπτώσεις που μια επιχείρηση δεν κρίνει απαραίτητο την ύπαρξη οθόνης με ενσωματωμένα ηχεία, θα πρέπει να επιλέξει monitor χωρίς το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

 

Panels: IPS, VA και PLS

Πέραν των χαρακτηριστικών που περιλαμβάνουν το μέγεθος, την ανάλυση και τα πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως ενσωματωμένα ηχεία, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα είδη των panels που χρησιμοποιούνται. Τα πιο συχνά είναι τα IPS, VA και PLS.

 

IPS Panels

Τα ΙPS (in – plane switching) panels ξεχωρίζουν για τα έντονα και ζωντανά τους χρώματα, τα οποία δεν αλλοιώνονται, ούτε αποχρωματίζονται, ακόμα και αν η θέαση γίνεται από διαφορετικές γωνίες. Διαθέτουν υψηλή αντίθεση χρωμάτων, χωρίς απώλεια αποχρώσεων, καθιστώντας τα κατάλληλα για επαγγελματίες αλλά και βασική χρήση. Όμως, λόγω του χαμηλού ρυθμού ανανέωσης της εικόνας, δεν κρίνονται κατάλληλα για gaming.


VA Panels

Αν αναζητάτε ένα panel που να διαθέτει πολύ καλά χρώματα αλλά και καλή απόκριση, η βέλτιστη λύση βρίσκεται σε ένα VA (vertical alignment) panel. Φτάνει αρκετά υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης και μπορεί να αποδώσει στο μέγιστα χρώματα όπως το μαύρο, κόκκινο και μπλε, χωρίς να υστερεί στα υπόλοιπα. Κατάλληλο τόσο για μέση χρήση στο γραφείο, όσο και για gaming.


PLS Panels

Για αρκετούς οι οθόνες με PLS (plane-to-line shifting) αποτελούν μια βελτιωμένη έκδοση των IPS, καθώς διαθέτουν πιο φωτεινά και εντονότερα χρώματα, ενώ είναι ικανά για μεγαλύτερη γωνία θέασης. Προτιμώνται κυρίως για μέσης χρήσης εργασίες, όπως επεξεργασία εικόνας και εγγράφων. Επειδή όμως διαθέτουν το ίδιο πρόβλημα με τα IPS (χαμηλό ρυθμό ανανέωσης της εικόνας) δεν τις προτιμάνε οι gamers με παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, αλλά είναι μια πολύ καλή λύση για οικιακή χρήση.

 

Συνδυασμός 2 οθονών για ευκολότερη διαχείριση εργασιών

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε ανάγκη να ελέγχετε το mail, το πρόγραμμα συγγραφής κειμένων και τους φακέλους σας την ίδια στιγμή. Όμως η μία οθόνη μπορεί να σας περιορίζει και αναγκάζεστε να ανοιγοκλείνετε παράθυρα συνεχώς. Μια πρόταση που δεν απευθύνεται στον μέσο χρήστη αλλά σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από την εργασία τους είναι η χρήση δύο οθονών. Ειδικά για εσάς που χρησιμοποιείτε καθημερινά 2 ή και παραπάνω εφαρμογές ταυτόχρονα, οι δύο οθόνες θα σας λύσουν τα χέρια.


Δε συναντώνται συχνά σε εργασιακούς χώρους πέραν από τα γραφεία στελεχών, στα οποία η φύση της δουλειάς τους απαιτεί να εναλλάσσονται συνεχώς σε δύο monitors, καθώς και επαγγελματίες στον δημιουργικό τομέα, όπως γραφίστες και developers. Άλλωστε, διευκολύνει ιδιαίτερα τις εργασίες από τη μια οθόνη στην άλλη, καθώς έμμεσα διπλασιάζεται η επιφάνεια εργασίας τους, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και αύξηση στην παραγωγικότητά. Για πιο απλές εργασίες, ο συνδυασμός δύο οθονών μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικός και μάλλον αχρείαστος, ενώ το κόστος είναι φυσικά πιο αυξημένο.


Για τους gamers, το σύστημα με δύο οθόνες μπορεί να ενισχύσει την εμπειρία, κυρίως για παιχνίδια που απαιτούν μεγαλύτερες οθόνες ή ταυτόχρονη διαχείριση του μενού και της οθόνης εξέλιξης του παιχνιδιού. Τέτοια παραδείγματα είναι τα παιχνίδια στρατηγικής ή και FPG, όπου μπορούν να «στριμωχτούν» χάρτες και εντολές μαζί με την εικόνα ενός ή περισσότερων χαρακτήρων.

 

Curved οθόνη ή όχι: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Μια μόδα που εμφανίστηκε μέσα στα τελευταία χρόνια και ήρθε για να μείνει, είναι οι κυρτές οθόνες. Χάρη σε αυτές, αρκετές εταιρείες τεχνολογίας έχουν καταφέρουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό και εναλλακτικό για τους χρήστες τους. Προσφέρουν καλύτερη αντίθεση χρωμάτων, μεγαλύτερος βάθος εικόνας, ενώ διευρύνουν το οπτικό πεδίο και τη γωνία θέασης από τον θεατή. Έτσι, αναβαθμίζεται και η γενικότερη εμπειρία, αφού η κυρτή οθόνη «αγκαλιάζει» το οπτικό πεδίο του χρήστη και ξεκουράζει το βλέμμα.

 

Για αυτό το λόγο, προτιμώνται ιδιαίτερα από τους gamers, αφού μπορούν να έχουν πλήρη και πιο καθαρή οπτική του παιχνιδιού τους, χωρίς να χάνουν δευτερόλεπτο. Επίσης, είναι ιδανικές για εργαζόμενους σε δημιουργικές θέσεις, όπως designer, developer κ.α. Αντιθέτως, δεν προτείνεται για εργαζόμενους που ασχολούνται με απλές εργασίες, αφού δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω σε οποιαδήποτε παραγωγική τους διαδικασία.


Η αγορά της καταλληλότερης οθόνης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Εάν όμως προσεγγίσετε κάθε πιθανή αγορά σας με την κατάλληλη ενημέρωση και έρευνα, δεδομένου των αναγκών που υπάρχουν, μπορείτε να γλιτώσετε αρκετά. Από τον πιθανό εκνευρισμό, εάν προχωρήσετε  στην απόκτησή της, στη χρήση της μέχρι και από τους πιθανούς πονοκεφάλους των εργαζομένων σας. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι αυτό που επιζητά κάθε επιχείρηση είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση του downtime και με το μέγιστο δυνατό κόστος. Εσείς, τι θα επιλέξετε;

Μοιραστείτε το: Facebook Twitter Pinterest

Ο εκτυπωτής δεν αναγνωρίζει το μελάνι – Μάθε γιατί!

Ο εκτυπωτής δεν αναγνωρίζει το μελάνι – Μάθε γιατί!

Αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον εκτυπωτή σου; Μάθε πως ο καθαρισμός κεφαλής εκτυπωτή μπορεί να βοηθήσει καθώς & άλλες πιθανές λύσεις από τη EuroSupplies!

Εκτύπωση από κινητό σε εκτυπωτή – Πώς γίνεται;

Εκτύπωση από κινητό σε εκτυπωτή – Πώς γίνεται;

Πώς συνδέω εκτυπωτή με κινητό; Πώς γίνεται η εκτύπωση από κινητό σε εκτυπωτή HP, Canon ή Epson; Μάθε για τη σύνδεση εκτυπωτή με κινητό εύκολα & γρήγορα!

5 μυστικά που δε γνωρίζατε για εξοικονόμηση στην εκτύπωση

5 μυστικά που δε γνωρίζατε για εξοικονόμηση στην εκτύπωση

Αναρωτιέσαι γιατί τελειώνουν γρήγορα τα μελάνια εκτύπωσης; Διάβασε μερικές συμβουλές για να εξοικονομήσεις χρήματα από εκτυπώσεις στο γραφείο & το σπίτι.

Gaming is Life – Ο απαραίτητος εξοπλισμός κάθε gamer

Gaming is Life – Ο απαραίτητος εξοπλισμός κάθε gamer

Τι χρειάζεσαι για την απόλυτη gaming εμπειρία; Εκτός από skills απαιτούνται και τα κατάλληλα gaming αξεσουάρ. Θα τα βρεις όλα σε σούπερ τιμές στην EuroSupplies!

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο gaming πληκτρολόγιο

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο gaming πληκτρολόγιο

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα gaming πληκτρολόγιο; Μάθε πώς να διαλέξεις τα καλύτερα πληκτρολόγια gaming της αγοράς.

Τι κάρτα γραφικών να πάρω;

Τι κάρτα γραφικών να πάρω;

Τι κάρτα γραφικών να αγοράσω; AMD ή NVIDIA; Τι πρέπει να προσέξω πριν την αγορά; Η EuroSupplies θα σε βοηθήσει να διαλέξεις την καλύτερη κάρτα γραφικών!

Εγγραφή στο Newsletter

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να προχωρήσετε.

AOC
ASUS
CORSAIR
Elitron
gigabyte
xerox-adtp
jbl
philips
sandisk
Mi
HP
Dell
Epson
Kyocera
Ricoh
HP
Samsung
Canon
APC
Epson
Benq
Devolo
Logitech
tp-link
trust
microsoft
mediarange
lenovo
d-link
cyberpower
nokia
xbox
brother
kingston
panasonic
TUV Hellas ISO 9001
TUV Hellas ISO 14001
Member of GRECA
Trust Ecommerce Europe
Best Price Award
Visa Visa Verified Mastercard Mastercard Secure Code Maestro Eurobank Ethniki Trapeza Alpha Bank Hellenic Bank Piraeus Bank
EuroSupplies

© 2013-2022 EuroSupplies. All rights reserved.

• Σε όλες τις τιμές περιλαμβάνεται 24% ΦΠΑ
• Οι τιμές μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση
• Στις τιμές δεν περιλαμβάνονται φόροι υπέρ Δημοσίου για συναλλαγές σχετικών οργανισμών
• Δέσμευση τιμών γίνεται μόνο μέσω ηλεκτρονικής παραγγελίας και επιβεβαίωσής της
• Οι φωτογραφίες των προϊόντων είναι ενδεικτικές και ίσως διαφέρουν από το τελικό προϊόν
• Διαβάστε αναλυτικά τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας